Harlingen-Terschelling 3 juni 2011

05-06-2011 17:28

Vrijdag 3 juni..... We arriveren met de 8 uur snelboot Tiger vanuit Terschelling in Harlingen. Op de boot hebben we de golven al gezien en gevoeld… Dit beloofd een pittige HT te gaan worden! Tijdens het gereed maken van de sloep stapt Mylène de la Haye aan boord, om ons te interviewen voor een artikel in de Panorama! De boot ligt vol flessen water en sportdrank. De zon schijnt uitbundig, de vlaggen verderop staan strak: NO windkracht 5. De spanning stijgt en we vragen ons af wat deze dag gaat brengen……

Om 11:00 precies valt het startschot, we hebben een goede start en varen als eerste van onze groep de haven uit. Het is meteen raak met de golven, het eerste zoute buiswater vliegt over ons heen. Aan het eind van de Pollendam neemt de golfslag toe, pal op stuurboord. De sloep rolt heen en weer en het roeien valt niet mee. De ene keer malen de riemen door lucht, de andere keer zitten ze tot aan de dollen onder water. En het zoute water blijft maar over de sloep heen vliegen. Even later komt een reddingboot langszij varen, met daarop de fotografe voor het Panorama artikel, dat moeten mooie plaatjes worden! We halen vele sloepen uit eerdere startgroepen in.
Eenmaal in de Blauwe Slenk gaat het beter, we hebben de wind nu schuin van achteren, en we gaan als een raket vooruit. Het enige stukje waar we een beetje op adem kunnen komen. Na de Blauwe Slenk gaat het richting het Noorden, de sloep stuitert in de Vliestroom weer op de golven en de onverbiddelijke wind beukt op ons in, we voelen onze krachten afnemen….En opnieuw de vele golven die onze 1400 kg zware sloep als een stuiterballetje heen en weer gooiden.

Na de Richel buigen we af richting het Schuitengat. Vol tegen de wind in, en inmiddels hebben we ook de stroom goed tegen. In het Schuitengat staat nog net genoeg water voor ons, gelukkig geen golven hier maar wel lastig roeien met de riemen over de bodem. Het is filevaren hier, dus de spieren kunnen even enigszins rusten. Zeer frustrerend zijn de tonnen, die strak aan hun ketting hangen en ons laten zien wat een machtige stroom tegen we hier hebben. Ze kruipen voorbij. Vele roeiploegen moesten later overboord om de sloep over het Schuitengat heen te duwen, en 12 sloepen zijn uiteindelijk vastgelopen…..

Na het Schuitengat breekt de laatste etappe aan. Onze fantastische stuurman Jon stuurt vlak langs de platen, en ontwijkt hiermee veel stroming. We zien aan bakboord de andere sloepen bijna stilstaan. Dit laatste deel viel niet mee, dikke stroom en wind tegen, terwijl we al ruim 4 uur er op hadden zitten. Eindelijk komt daar dan de havenmond. En draaien we de haven van Terschelling binnen. De allerlaatste meters in de haven lijken wel uren te duren, maar dan is er eindelijk de finishtoeter.. We hebben het gehaald! In 5 uur en 6 minuten tijd. We zijn kapot, verbrand door de zon, blaren op handen en andere plekken, en willen maar één ding; snel de sloep tegen de kant! Daar aangekomen kwam de ontlading, de stoere verhalen, het koude bier…. Wat een machtige HT was dit!!

De rest van het weekend bestond uit genieten… Stappen op vrijdag en zaterdag, lekker luieren op het Groene Strand en de Walvis, BBQ-en met z’n allen bij het huis van Gerard, en natuurlijk het ongekende feest in de tent op zaterdagavond. We zijn 39e geworden, 3 plaatsen beter ten opzichte van 2010, een prachtprestatie gezien de zware omstandigheden!

Zondag zijn we om 11:00 uur met de Tiger vertrokken met zon, om een uurtje later in Harlingen aan te komen waar het plensde van de regen. In convooi ging het toen richting Zeeland, onderweg uiteraard de traditionele stop bij Burger King! Moe maar voldaan arriveerden we rond 16:00 uur in Zeeland.

Klik hier voor de foto's!

Klik hier voor de 'Panorama' foto's!

 

Kees (BB slag)

—————

Terug