H-T race 2016!

11-05-2016 21:00

Vrijdag 6 mei, de 42e HT race……… Het was weer een gedenkwaardige race!

Windje 3 à 4 mee, stroom mee, aanvang 12:45 uur, bootje van half 9 vanuit Terschelling, dat hebben we wel eens minder meegemaakt…

Donderdag, Bevrijdingsdag met een heerlijk zonnetje naar Harlingen gereden. Iedereen precies op tijd bij het ponton om de boot te kranen en daarna konden we nog wat drinken op het terras bij de promenade zodat we om 15:00 uur zoals altijd en volgens traditie de boot naar Terschelling konden nemen. Op Terschelling stonden zoals bijna altijd Gerard, Wendy en Gijs te wachten en dit jaar was onze toeschouwer Kees er ook bij. In de avond eerst het traditionele stapelen van koolhydraten met de heerlijke macaroni van Wendy! Vervolgens Gerard in het zonnetje gezet voor 23 jaar gastvrijheid! Al die jaren stelt hij zijn huis beschikbaar aan ons team tijdens het HT weekend. Top!! Gerard ontving een mini-riem en een poster met passende tekst ;-) 

Daarna op tijd naar bed!

Vrijdag….de dag van de race, de tocht der tochten! De “roeiersboot” Midsland vertrok pas om 08:30 uur, uitslapen voor de HT! Heerlijk weer onderweg, veel zon en weinig wind uit het zuid-oosten. Dat zag er uit als gunstige omstandigheden. Op het gemak hebben we de voorbereidingen kunnen doen voor de race. Veel smeren met de traditionele P20 zonnebrand was nodig!

In de vijfde startgroep waren wij aan de beurt. We konden vrij lang bij de meeste sloepen uit onze groep blijven, enkele sloepen roeiden we al snel uit het zicht, andere sloepen bleven lang bij ons. En die snelheid, de boeien vlogen voorbij. Wel was het heet. Door de meewind en de zon was er weinig verkoeling. Traditioneel was het vanaf het begin van het Schuitengat weer heel anders. Wind schuin tegen en een fikse stroom tegen maakten de HT de laatste kilometers weer tot een zware strijd. Bovendien zat de Boomsluiter weer tegen ons roer geplakt, lekker rustig aan uit de wind….Dat maakte ons wel nog meer strijdbaar. Bij het indraaien van de haven van West probeerde de Boomsluiter met een sprint ons nog voorbij te komen, dat lukte net niet. Toen de tijd, onze snelste tijd ooit was 3 uur 26 minuten….nu hadden we de 33 Km in 3 uur en 27 minuten geroeid….toch wel een beetje teleurstellend totdat later bleek dat die snelste editie van de HT 2 km korter was….Yesss! Een toptijd geroeid dus!! 

Na het snelle kranen (traditie gebroken…) en douchen en/of een biertje/Cola light op het terras traditioneel een frietje gegeten bij de Wigwam. Hierna bleek dat de tocht toch pittig was geweest, iedereen moest even de ogen sluiten. Om 10 uur toch met bijna iedereen het dorp in om even een biertje of wat in te nemen. Eerst in het stamcafé van Gerard en natuurlijk het traditionele afsluiten in de Braskoer.

Op zaterdag zijn we met een grote groep door de duinen gaan wandelen, in de middag is een deel gaan kijken bij het bungee roeien en enkelen hebben bij de H-tasting alvast een borrel genomen. Na de Barbecue waarbij we het heerlijke Schoemrakker Brandaam bier van Gerard hebben geproefd, was het tijd om naar de tent te gaan voor de prijsuitreiking. Na eerst Adrie (10*HT) en Martin(15*HT) in het zonnetje te hebben gezet kwam eindelijk de uitslag….33e ! Wat een verbetering ten opzichte van de 49e plaats vorig jaar. Een prestatie om trots op te zijn!

Zondag is traditioneel het huis van Gerard schoon gemaakt, traditioneel kofie gedronken bij het Wakend Oog en namen we traditioneel de snelboot van 10:45 uur naar Harlingen. Na de traditionele snelle hap bij de Burger King in Badhoevedorp was het heerlijke weekend weer ten einde! 

—————

Terug