Grachtenrace Amsterdam 13 oktober 2012

13-10-2012 21:33

En toen was het zover, de grachtenrace nieuwe stijl. Vooraf aan de race werd er via twitter al veel " gesproken" over de nieuwe route in 020, we konden nu eindelijk de nieuwe route gaan ervaren. In de week voor de wedstrijd werd het nog even spannend of we toch wel mee konden doen, door wat prive omstandigheden zag het er even slecht uit. Op woensdag toch besloten om er voor te gaan en begon voor ons de wedstrijd, de sloep moest naar " de overkant" worden gebracht, naar watersport bedrijf de zuidschor in Wolphaartsdijk. Net als voor de andere wedstrijden konden we nu weer gebruik maken van de kraan faciliteiten. De firma MK-bestratingen uit Kats had de platte kar en de bokken weer klaar gezet. 
Zaterdagochtend vertrokken we met het hele team, op de stuurman na, uit Kortgene. Het was toen nog droog. De reis liep voorspoedig, de auto werd op de P&R Zeeburg geparkeerd en de bus met de plattekar kon op de kop van het java eiland blijven staan. We waren ruim op tijd en konden rustig aan de voorbereidingen beginnen en nog steeds was het droog. 
Nadat de eerste startgroep was weg geschoten begonnen wij aan onze warming up, tussen was binnenvaart schepen door roeiden we richting het enorme cruiseschip welk ook onder panamese vlag voer, dat schept toch een band… Tijdens het inroeien kwamen we ook een van de duitse sloepen tegen die bij ons in de startgroep zat. Das pullmachine met 10 roeiers en nog wat passagiers aan boord.
11:44 uur, we mogen weg en zetten koers naar de eerste brug, we gaan gelijk onder de wal varen waar we het minste last van de wind hebben, onze vrienden van EPZ en een aantal duitse teams laten we gelijk achter ons. Das pullmachine blijft wel gelijk met ons oproeien. Om de Ertskade richting panamakade moeten de duitsers voor laten gaan. Het begint inmiddels een beetje te spetteren en de stuurman trekt zijn zeilpak maar aan… Richting de Entrepotkade en panamalaan wordt het allemaal nieuw, gelukkig hebben we de route en de knelpunten vooral goed bekeken. Vooralsnog lopen we goed uit op onze startgroep en kunnen we Das pullmachine nog bijhouden. We varen richting de finish alleen niet om te finishen maar om nog een stukje door te roeien. Hoe dichter we in het centrum komen hoe gezelliger het wordt, dit is de grachtenrace. Bij de Sint Anthoniesluis wordt het even dringen, de duitsers durven niet echt door te zetten als er een rondvaartboot in de weg gaat liggen. Dat zullen we straks wel even voordoen hoe dat moet… Na wat oponthoud kunnen we verder, iedereen heeft wat gedronken dus we kunnen er weer even tegenaan. Voorbij het waterlooplein gaan we bakboord uit richting de Blauwbrug, in de middelste doorgang liggen wat sloepen en Das Pullmachine vaart er recht op af, wij pakken de rechtse doorvaart maar helaas gaat er net een rondvaartboot doorheen en blijft daar liggen, wij knallen er vol boven op en liggen in een klap stil. Gelukkig voelt de kapitein ons aankomen en zet zijn koers verder. Helaas pakken we duitsers hier nog niet terug. Op de herengracht krijgen we al te maken met wat lastige obstakels met lagere startnummers, de meisjes van de zeevaartschool uit Vlissingen worden onder de brug bij het koningsplein hard door ons van achteren "genomen".. Stil liggen onder een brug is niet handig dames, gelukkig geen blijvende schade en bij kunnen snel bakboord uit de leidsegracht in. De keizersgracht is verder goed te doen en we blijven in het kielzog van de duitser, het regent nog steeds. Als we stuurboord uit moeten om een stukje reguliersgracht in te gaan zien we een kans om de duitsers te pakken, we pakken de rechtse doorgang om gelijk de bocht om te gaan en kunnen door deze actie net voor de duitsers uit komen, daar hebben we even geen last meer van. We genieten nog een stukje van de prinsengracht en het publiek wat ondanks de regen toch aanwezig is.
Na de prinsengracht zit de grachtenrace er eigenlijk op, dit was de grachtenrace, nu gaan we verder met de Amstelrace. We draaien de amstel op en op de sluisjes na is er eigenlijk niks meer spannends aan. We worden tot het keerpunt door 2 sloepen ingehaald en we zien in de verte nog wat sloepen uit onze startgroep en nog wat anderen met lage nummers. Het is nu zaak om op de Amstel de snelheid er in te houden en er voor te zorgen dat we op dit saaie stuk niet inkakken. We pakken gelukkig nog wat lage nummers. De duitsers proberen ons in te lopen en dat lukt aardig. Net voor het keerpunt proberen ze over stuurboor voorbij te lopen, dat is niet handig als je over stuurboord het keerpunt moet ronden, ze krijgen geen ruimte van ons en laten zich gemakkelijk terug zakken en blijven weer achter ons, enigszins aangeslagen, althans zo lijkt het…
Na het keerpunt weer het zelfde saaie stuk terug, het wordt drukker en we zien de snelle jongens hard op komen zetten. We moeten er voor blijven om er geen last van te hebben. Voor de afslag bij de Mauritskade moeten we nog een 6 persoons damessloepje inhalen, anders hebben we er last van in het smallere gedeelte wat gaat volgen na de Amstel. Dit lukt. Het laatste deel langs de mauritskade en het zeeburgerpad richting het lozingskanaal hebben we verder vrij water en kunnen we aardig in slag blijven ondanks de vermoeidheid, het regent nog steeds… Nog een keer een bakboord ronding en we draaien het laatste deel op richting finish. Inmiddels worden er achter ons behoorlijk wat duels uitgevochten onder en voor de bruggen. We zien Dikkertje en Sloepweesje erg dicht bij komen. We geven nog een keer gas en ter hoogte van het Kattenburgerplein zien en horen we de toeter van het finishschip al. We blijven ze voor en gaan na 3 uur en 1 minuut over de finish lijn. 
Helaas geen warm onthaal, geen publiek op de wal, geen andere sloepen, geen andere roeiers alleen maar regen. Wat een domper, we roeien langzaam terug naar het de kop van het Javaeiland, gelukkig kunnen we nog net voor het vertrekkende cruiseschip langs. Inmiddels is het gestopt met zachtjes regenen en komt het bakken naar beneden. De grachtenrace nieuwe stijl zit er op. Sloep op de kar en naar huis. 
Ondanks de saaiere route en de regen hebben we wel weer lekker geroeid. Uiteindelijk gaan we met een 26e plek naar huis en zijn we het best presterende zeeuwse roeiteam. Na Amsterdam kunnen we ons weer Zeeuwskampioen noemen, we hebben voldoende punten om niet meer ingehaald te kunnen worden. Op naar Muiden!!

De foto's staan hier

 

 

—————

Terug