Grachtenrace 2013

13-10-2013 09:43

Gisteren hebben we de Grachtenrace Amsterdam geroeid. Om 5:30 uur vertrok de Seahorse richting onze hoofdstad, om daar rond 8:30 aan te komen. De sloep lag snel in het water, en met een bak koffie en genietend van de onverwacht goede weersomstandigheden wachten op de rest van de bemanning. Met startnummer 44 in een veld van 92 herensloepen en 35 damessloepen viel om 11:32 ons startschot voor de 23 km lange en zware Grachtenrace, samen met de Boomsluiter, Bertha, Carma en 't Anckertje. Deze laatste bleek de snelste van onze groep, Carma en Bertha vielen snel terug, en er onstond een prachtige sportieve strijd met de Boomsluiter. Na een 'rustig' traject door het Oostenlijk Havengebied kwamen de grachten. Onze stuur Jon manoevreerde de Seahorse kundig langs de 1e langzamere sloepen, daarbij lastig gevallen door een defect aan het roer. De bovenste vingerling bleek opengescheurd, dus het roer hing nog maar op één roerpen, wat het sturen lastig maakte..... De weersomstandigheden bleken perfect! Nauwelijks wind, droog en een graadje of 11 waren prima condities om lekker in het T-shirt te roeien. 

Tijdens de passage door de grachten en de Amstel, waar het zonnetje er ook nog bij was gekomen, kwam de Boomsluiter dan weer in de buurt, dan roeiden wij 'm weer op afstand. We waren goed aan elkaar gewaagd! Na het keerpunt op de Amstel haalde de 1e sloep ons in, verder haalden wij alleen maar anderen in :-)

Het fenijn zat 'm in de staart... Bij de allerlaatste brug voor de finish ging een Duitste sloep niet aan de kant voor ons, en roeiden we vast! De Boomsluiter, die op redelijke afstand achter ons lag, kwam snel dichterbij, en op het moment dat wij weer los waren lagen ze vlak achter ons! Terwijl wij met onze aller- allerlaatste krachten de ruim 1.300 kg zware Seahorse (en met bemanning er bij totaal dus zo'n 2.000 kg) weer op snelheid probeerden te krijgen, roken de mannen in de Boomsluiter hun kans, en ontbrandde een waanzinnige finale van 500-600 meter.... De Boomsluiter liep heel langzaam in op ons, en won uiteindelijk net met een halve bootlengte! Wij passeerden de finish na 2u 45min 02sec.

We hebben een prachtige 15e plaats binnen gesleept (de Boomsluiter werd na handicapberekening 16e), en van de Zeeuwse teams waren we nummer één, waarmee we onze 1e plaats in het Zeeuws Kampioenschap Sloeproeien verder vertevigden. Zodra er foto's binnen komen, plaatsen we deze op de site en Facebook!

We gaan nu aftellen tot de laatste race van 2013, Muiden-Pampus-Muiden op 2 en 3 november. Als alles goed gaat worden we daar opnieuw Zeeuws Kampioen, en dat gaan we zeker uitgebreid vieren ;-)

Voor de route van de Grachtenrace, klik hier......

De foto's staan op onze Facebookpagina en op deze site!

 

 

 

 

—————

Terug