1e bij Gevangenentorenrace 2016

16-04-2016 11:26

Containerschepen, supertankers, loodsboten, springtij, pittig windje dwars op de boulevard, lekker zonnetje en genoeg publiek: Het recept voor een mooie Gevangenentoren- oftewel Boulevardrace in Vlissingen!
 

Vorige week zaterdag 9 april vond deze race weer plaats. Vanwege springtij en dus sterke stroming eerst maar in een sleep achter de loodstender van de sluizen naar de Michiel de Ruyterhaven. Hier is het altijd een gezellige drukte met de Zeeuwse roeisloepen en hun bemanning. Bij het inroeien bleek al snel dat het een pittig wedstrijdje zou gaan worden. De race bestaat namelijk uit een parcours evenwijdig aan de boulevard richting Noordzee, en weer terug met een klein lusje extra. Dat betekent altijd een gevecht met de stroming maar nu stond de wind ook nog dwars op het parcours!

De Seahorse begon als 4e startduo waardoor we al even konden afkijken hoe het niet moest. Niet de bedoeling was om ruim om de havenhoofden heen te roeien. Deed je dat wel, zoals enkele voor ons gestarte sloepen, dan lag je 10 minuten op dezelfde plek tegen de kolkende stroom in te ploeteren. Door niet te hard te starten konden wij echter strak achter de “Bestevaêrder” en om het havenhoofd heen sturen en daarmee buiten de stroming blijven. Bij de start hadden we daardoor gelijk al een stuk of 4 sloepen ingehaald! Tussen de paalhoofden stroomde het minder en als 3e of 4e sloep rondden we het keerpunt. De Schone Waardin was een mooi mikpunt voor ons, dus snel terug! Het was nu ongeveer hoogwater dus terug hadden we wat minder stroom. Wel zorgde de wind voor een heel vervelende golfslag die steeds dwars op de sloep stond. Het was daarom zaak om goed te blijven concentreren! Dat viel soms niet mee, en dat enkele achter ons gestarte sloepen ons dreigden in te halen zorgde voor soms wat ergernissen aan boord.

Bij het laatste keerpunt lagen we 3e. Nog steeds de “Schone Waardin” voor ons, en inmiddels ook de “Leugenaar” en de “In de olie” . Wel hadden we zelf ook nog enkele sloepen in weten te halen. Het laatste stukje was stroom mee en na een klein uurtje roeien kwamen we als 3e over de finishlijn, onder enthousiaste aanmoedigingen van trouwe fans!

Natuurlijk was het in de Michiel de Ruyterhaven weer erg gezellig met sterke verhalen, een hapje en een drankje. Na weer in een sleep terug naar de binnenhaven te zijn gevaren, verplaatsten we ons traditiegetrouw naar de binnenstad van Vlissingen. Bij de prijsuitreiking bleek dat we met ruime voorsprong een 1e plaats te hebben behaald! En, dit jaar was ook de wisselbeker “Paddeltje”  weer voor de Seahorse! Door deze uitslag smaakten uiteraard de biertjes en sate extra lekker! 

—————

Terug